Uncensored: Μουσική χωρίς λογοκρισία

Συστηθείτε. Ποιοί είστε και πόσοι είστε;

Είμαστε οι Uncensored. Είμαστε τέσσερα άτομα από την Αθήνα, εγώ(σ.σ. ο Νίκος Τσώλης), ο Παντελής ο Πιλάβιος, ο Σταύρος ο Καλταμπάνος και ο Γιάννης ο Πάτσης.

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας;

Παίζουμε μουσική post punk που έχει χαρακτηριστεί ως «ψυχαναλυτική φασαρία», «βουκολικό post rock»,  «υπαρξιακά δημοτικά στην πρίζα».

 

Ποιές είναι οι επιρροές σας;

 

Παίρνουμε πολλά στοιχεία από την παραδοσιακή μουσική που έχουν σχέση με την Ήπειρο που με έχει επηρεάσει πολύ μουσικά και το ρεμπέτικο γιατί είμαι ουσιαστικά μπουζουξής. Η βάση είναι το τραγούδι, είναι καθαρό songwriting αυτό που κάνουμε με μια προσέγγιση πιο κοντά στο Nick Cave με περισσότερη «υπερβολή» στη μουσική. Εμένα με έχουν επηρεάσει πολύ οι Swans. Επίσης, επειδή πολλά παιδιά στη μπάντα παίζουν και τζαζ, η λογική της ανάπτυξης του κομματιού έχει παίξει πολύ ρόλο στο πώς συνεννοούνται στην πρόβα και πώς ενορχηστρώνουν μουσικά τα κομμάτια.

 

Πώς ξεκίνησατε να παίζετε; Θα ήθελα μια αναδρομή στην ιστορία σας

 

Με το Σταύρο τον Καλνταμπάνο που παίζει μπάσο τώρα παίζουμε μαζί από το 2007. Μαζευόμασταν στην αρχή, ακούγαμε Νιρβάνα και παίζαμε με ένα φίλο, το Μάρκο, που αργότερα έγινε ο ντράμερ μας και τότε έπαιζα τύμπανα, ο Σταύρος έπαιζε μπάσο σε ακουστική κιθάρα, μετά σιγά σιγά αγοράσαμε όργανα, εγώ έγινα κιθαρίστας, αρχίσαμε να παίζουμε κομμάτια που έγραφα εγώ τότε και αργότερα κάναμε το πρώτο μας live σε ένα μπαρ στην Κηφισιά. Μετά δηλώσαμε για το Schoolwave Festival, περάσαμε και παίξαμε δυο φορές, το 2011 και το 2012. Είχαμε έναν πιο punk ήχο τότε και τα κομμάτια μας ήταν πιο κοινωνικού χαρακτήρα. Ένα από τα κομμάτια μας που είχε κάνει πολύ ντόρο λεγόταν «Κακλαμάνης» και ήταν για τον Κακλαμάνη που είχε κόψει τα δέντρα στο πάρκο στην Κύπρου – Πατησίων που ήταν η γειτονιά μας, την Κυψέλη. Μετά χωριστήκαμε κάπως, ψιλοέσπασε η μπάντα και ξαναφτιάχτηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τον Παντελή το Πιλάβιο, ο οποίος είναι φοβερός πολυ-μουσικός, παίζει κιθάρα, synthesizer και lapsteel . Ήταν στην Αγγλία ο Παντελής και όταν γύρισε, με είχε πάρει τηλέφωνο. Ήταν τέσσερις η ώρα το πρωί, βλέπω ότι είναι ο Παντελής, το σηκώνω, μου λέει «έλα Νίκο, είμαι στην Ελλάδα, πρέπει να κάνουμε μουσική» και ξαναρχίσαμε τους Uncensored με τελείως άλλο ήχο και τελείως άλλα κομμάτια. Όλο αυτό κορυφώθηκε στο δίσκο που φτιάξαμε, το «Μέσα Μου Ζει» που είναι το απόσταγμα όλης αυτής της διαδικασίας.

 

Ποιά είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

 

Με τη μπάντα βγάλαμε αρχικά ηλεκτρονικά το δίσκο και τώρα  βγήκε σε βινύλιο. Ο δίσκος βγαίνει με την Polyscope, μια πλατφόρμα που διαχειρίζονται ο Παντελής Πιλάβιος που παίζει και στη μπάντα και ο Γιώργος ο Κραββαρίτης.  Θα κάνουμε κάποιο listening party για τα βινύλια και κάποιο βιντεοκλίπ μετά. Το επόμενο βήμα θα είναι να κυκλοφορήσουμε νέο single, τα «Τριαντάφυλλα», το οποίο ήδη έχουμε ηχογραφήσει από το καλοκαίρι που μας πέρασε. Τον Απρίλιο θα είναι το επόμενο live στην Αθήνα.Επίσης, το καλοκαίρι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποια live σε όλη την Ελλάδα. 

Με τον Παντελή το Πιλάβιο,το Γιώργο το Μαρκάκη και την Κορίνα τη Γαλλίκα παίζουμε και σε μια άλλη μπάντα που λέγεται Αλκμάνος 8. Έχουμε ηχογραφήσει και εκεί πολλά κομμάτια που πρέπει να βγούνε.

 

Μπορείτε να ακούσετε το "Μέσα Μου Ζει" στα ακόλουθα link: https://open.spotify.com/album/7wg4OSNMKfj7POww54bnL3 και https://polyscope.bandcamp.com/album/--3

Η φωτογραφία του άρθρου είναι από τη Μαρίλη Ζάρκου.