Τάσος Θεοδωράκος: Μονόδρομος η ανάπτυξη στο Περιστέρι

 

Συνέντευξη στον Λευτέρη  Χ. Θεοδωρακόπουλο

 

Tα μεγάλα στοιχήματα για την επόμενη ημέρα 

Το χαρτοφυλάκιο που του δόθηκε δεν ήταν εύκολο ως προς τη διαχείρισή του καθώς στις θητείες του βρέθηκε στη δίνη της κρίσης των μνημονίων και τώρα του covid-19.

Ωστόσο ο κ. Θεοδωράκος, αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Περιστερίου,  ανέβασε τον πήχη στην κοινωνική πολιτική της πόλης με προγράμματα καινοτόμα και πρωτοπόρα, τα οποία δεν άφησαν κανέναν δημότη απροστάτευτο.

 

Μια νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες και υπήρξε από πλευράς σας ένας αγώνας δρόμου για να γυρίσουν όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σε καθεστώς ασφάλειας. Ποιες ήταν οι ενέργειες που κάνατε;

«Μπορεί να ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες μια νέα σχολική χρονιά αλλά δεν σταμάτησε καθόλου όλο το καλοκαίρι η δουλειά που έγινε μέσα στα σχολεία. Αναμορφώσαμε τους χώρους σε περισσότερα από 15 σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια κυρίως) κάνοντας βαψίματα, επιδιορθώσεις, προχωρώντας σε αναπλάσεις αθλητικών χώρων. Οι εργασίες συνεχίζονται ακατάπαυστα.

Διανύουμε μια περίοδο που μας προκαλεί τεράστια ανησυχία λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων. Εμείς στα σχολεία μας ήμασταν έτοιμοι και είχαμε προετοιμαστεί για το πρώτο κουδούνι που θα ήταν στις  7 Σεπτεμβρίου. Είχαν γίνει σε όλα τα σχολεία απολυμάνσεις, είχε τοποθετηθεί προσωπικό καθαριότητας και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους διευθυντές».

 

Τώρα αυτή την περίοδο ποια είναι τα μέτρα του δήμου για τη θωράκιση των σχολείων;

«Αντισηπτικά έχουν μοιραστεί σε όλα τα σχολεία, μάσκες  επίσης. Ο Δήμος Περιστερίου έδωσε επιπλέον μάσκες μιας χρήσης στους διευθυντές των σχολείων, έτσι ώστε να υπάρχει απόθεμα για τους μαθητές.  Όπως είπα και πριν, έχουν γίνει σε όλους τους σχολικούς χώρους της πόλης απολυμάνσεις, είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και παρακολουθούμε καθημερινά τις ανάγκες που προκύπτουν».

 

Ποιο είναι το όραμα σας για την παιδεία αλλά  στην πόλη του Περιστερίου;

«Με τον όρο Παιδεία εννοούμε την ενασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια που καταβάλλει η οικογένεια και η Πολιτεία για την ανατροφή του παιδιού, την διαπαιδαγώγησή του, τη μόρφωσή του. Οπότε όταν μιλάμε για τους νέους της επόμενης ημέρας, μιλάμε για μια συλλογική προσπάθεια πρώτα της οικογένειας, των εκπαιδευτικών και της Πολιτείας . Τα στοιχήματα τα κερδίζουμε όλοι μαζί. Όσο πιο καλά συνεργαστούμε και  λειτουργήσουμε, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα πάνω στα παιδιά μας. Τα παιδιά είναι η ελπίδα, τα παιδιά είναι το αύριο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιούμε νέες  πρακτικές, να συνεργαζόμαστε από κοινού και να  γινόμαστε αποδοτικότεροι. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να δημιουργούμε τις υποδομές και να τις συντηρούμε. Από εμάς οι άνθρωποι πρέπει να βρίσκουν τους χώρους για να δουλέψουν. Και αναφέρομαι στους εκπαιδευτικούς.

Αυτοί είναι η δύναμη πυρός, είναι οι άνθρωποι που μεταδίδουν τις γνώσεις. Για όλη αυτή την προσπάθεια πρέπει να τους ευχαριστήσουμε. Γιατί εμείς ίσως να έχουμε τον μικρότερο ρόλο. Δεν πιστεύω πως είναι όραμα και μέλημα ενός αλλά είναι όραμα και μέλημα όλων».

 

 Ποια είναι η καθημερινότητά σας ως αντιδήμαρχος στο Περιστέρι

«Πρώτα απ’ όλα να πούμε πώς αναλαμβάνεις μια θέση στο Δήμο Περιστερίου. Έχεις έναν δήμαρχο που σου λέει ότι θα έρθεις μόνο αν είσαι full-time. Να ξέρετε, καθημερινά γίνεται ένας αγώνας  μπρα-ντε-φερ για να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη δουλειά, την προσωπική μας ζωή, την οικογένειά μας. Η δουλειά υπερκαλύπτει τον μεγαλύτερο όγκο της ημέρας.

Αν δεν είσαι αφιερωμένος να λειτουργήσεις σε μια τέτοια κατάσταση, δεν θα μπορείς να τη βγάλεις πέρα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Αν δεν θυσιάσεις κομμάτια από τη ζωή σου, δεν μπορείς να επιτύχεις σε μεγάλους στόχους».

 

Με ποιους τρόπους στηρίζετε οικογένειες άπορες ή οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη;

«Το έργο της κοινωνικής υπηρεσίας είναι να καταγράφει τα προβλήματα των δημοτών, να  βρίσκει τις καλύτερες δυνατές λύσεις που θα φέρουν ισορροπία και στη συνέχεια σταδιακά οι ωφελούμενοι εντάσσονται ξανά στην κανονικότητα. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης υπερδιπλασιάστηκαν οι κλήσεις συνδημοτών μας που έχρηζαν βοήθειας.

Η κρίση προκάλεσε την ανεργία σε οικογένειες με αποτέλεσμα να χαθούν οι ισορροπίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Την εποχή που ξέσπασε η πανδημία και ο κόσμος κλείστηκε στα σπίτια του είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Όχι μόνο εμείς αλλά όλοι οι μεγάλοι δήμοι.

Από τις αρχές του covid-19 ξεκινήσαμε ένα μεγάλο πρόγραμμα στο δήμο Περιστερίου, το «Βοήθεια στο σπίτι +». Η κοινωνική υπηρεσία παρείχε βοήθεια σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Περιστερίου μέρα-νύχτα και φρόντιζε να προμηθεύονται με φάρμακα και τρόφιμα κυρίως οι ευπαθείς ομάδες που ήταν εγκλωβισμένες στο σπίτι τους». 

 

Τα προγράμματα «Σε έχω έννοια» και «Από την πρώτη μέρα δίπλα τους» συνεχίζονται παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν;

«Στο Δήμο Περιστερίου ‘’τρέξαμε’’ προγράμματα πρωτοπόρα και καινοτόμα, στοχευμένα  στις ανάγκες των οικογενειών.

Το ένα είναι το «Από την πρώτη μέρα δίπλα τους». Πρόκειται για  ένα πρόγραμμα που στηρίζει τις μητέρες που φέρνουν στην οικογένεια ένα παιδί. Όλοι έχουμε πάρει στην αγκαλιά μας ένα νεογέννητο μωρό. Τα συναισθήματα πρωτόγνωρα. Πόσο μάλλον όταν κρατάμε στην αγκαλιά μας το δικό μας παιδί.  Έτσι νιώθουμε τα παιδιά στο δήμο, δικά μας παιδιά. Όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες οικονομικές ή είναι άνεργοι και τα αδιέξοδα είναι πολλά, ο Δήμος είναι δίπλα τους. Ο Δήμος Περιστερίου παρέχει το κρεβάτι του, το καρότσι του, τις ενδοεπικοινωνίες, την προίκα του μωρού, ενώ αναλαμβάνει για ένα χρόνο τις πάνες του και το βρεφικό γάλα. Ό,τι χρειάζεται ένα παιδί ο Δήμος τα προσφέρει.  

Το άλλο πρόγραμμα το «Σε έχω έννοια» απευθύνεται και αυτό στα παιδιά μας. Στα παιδιά που έχουν διαγωνιστεί και έχουν πετύχει την ένταξή τους στην Γ’ βάθμια εκπαίδευση σε κάποια σχολή σε πόλη της περιφέρειας. Ο Δήμος Περιστερίου παρέχει κάθε μήνα ένα κουτί με είδη τροφίμων και είδη προσωπικής υγιεινής».

 

Η προσωπική δουλειά αποτυπώθηκε στην κάλπη για εσάς στις τελευταίες εκλογές; Ο πήχης είναι ακόμη πιο ψηλά;

«Τις τελευταίες εκλογές αποτυπώθηκε ένα αποτέλεσμα στιγμιαίο. O πρώτος των τελευταίων εκλογών ήταν ο δήμαρχός μας, ο Ανδρέας ο Παχατουρίδης.

Στη δική μας παράταξη δεν υπάρχουν πρώτοι και τελευταίοι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά άνθρωποι που λειτουργούμε αρμονικά μεταξύ μας για να υλοποιήσουμε όλοι μαζί το έργο και το όραμα του Δημάρχου μας. Ο πήχης μπαίνει όχι από το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά από την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων. Οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές όχι μόνο για τον Δήμο αλλά για όλη την χώρα».

 

Τέλος, πώς θα θέλετε να είναι το Περιστέρι που θα παραδώσετε στα παιδιά του αύριο;

«Το Περιστέρι τα τελευταία χρόνια βιώνει μια τεράστια ανάπτυξη. Είμαστε ο πρώτος δήμος σε ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και θέλω να τονίσω ότι ασκούμε διοίκηση και μέσα στην κρίση. Η ανάπτυξη μιας πόλης δεν σταματάει ποτέ, γιατί αλλάζουν τα δεδομένα, οι ταχύτητες που ζούμε είναι πολύ υψηλές, οπότε και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν συνεχώς. Στο Περιστέρι δεν σταματάνε να γίνονται μικρά και μεγάλα έργα. Μεγάλα έργα υποδομής που θα «υποδεχθούν» το αύριο αλλά και τεράστια έργα στην καθημερινότητα που μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Θα κινηθούμε με τους ίδιους ρυθμούς, τον ίδιο βηματισμό και με το ίδιο πάθος. Στο Περιστέρι είναι μονόδρομος και η ανάπτυξη και η εξέλιξη».