Πτυχές της ποδοσφαιρικής καριέρας του Γιάννη Πουλόπουλου

 

Της Γιούλης Ηλιοπούλου

 

Ο Γιάννης Πουλόπουλος σε μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, στην θέση του τερματοφύλακα, στην ομάδα του Αγίου Ιεροθέου.

Ήταν το έτος 1955, όταν μία νέα ομάδα συστήνεται στους ποδοσφαιρόφιλους των δυτικών προαστίων. Ο Άγιος Ιερόθεος. Με την κιτρινόμαυρη φανέλα, με ποικίλες διακρίσεις στις διάφορες ποδοσφαιρικές κατηγορίες η ομάδα των δυτικών συνεχίζει μέχρι σήμερα την πορεία της στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το 2017, με την υπογραφή του δημοσιογράφου Παύλου Κατώνη, εκδόθηκε ένα λεύκωμα με τίτλο «Ο Άγιος που σκορπίζει φοβέρα», που περιλαμβάνει όλη την ιστορία της ομάδας του Αγίου Ιεροθέου, αδημοσίευτες, σπάνιες φωτογραφίες και λεπτομερή στοιχεία για την ομάδα από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα. Ο πρόλογος του λευκώματος είναι γραμμένος από τον ίδιο τον Γιάννη Πουλόπουλο που υπήρξε βασικός τερματοφύλακας της ομάδας. Και είναι πολύ χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα όσα ο ίδιος ο τραγουδιστής είπε στον δημοσιογράφο- συγγραφέα του βιβλίου για τη σύντομη αθλητική του πορεία που ξεκίνησε στα 15 του χρόνια μόλις.

«Ξεκίνησα να παίζω εξτρέμ, αλλά μια μέρα με είδε ο Μιχάλης Ταβλας, ο προπονητής της ομάδας και μου λέει ‘’εσύ θα παίξεις τερματοφύλακας’’. Είχε δει ότι είχα μεγάλα χέρια και μου έκανε ένα τεστ. Μου είπε να σηκώσω τα χέρια στην ανάταση και τότε τα ακροδάχτυλά μου ακούμπησαν τα γκολπόστ που ήταν τετράγωνα. Από τότε έγινα τερματοφύλακας». Και συνεχίζει: «Θυμάμαι φορούσα επιγονατίδες αλλά μην νομίζετε ότι με προστάτευαν. Κάθε φορά που έπεφτα κάτω, έφευγε κι ένα κομμάτι από τα πόδια μου (τα γήπεδα τότε ήταν ξερά, χωρίς χορτάρι). Ήμασταν ένα φτωχό σωματείο, δεν είχαμε πολλά ρούχα, τα παίρναμε σπίτι μας, τα πλέναμε και τα ξαναφορούσαμε.»

Η αθλητική του καριέρα όμως σταμάτησε εξαιτίας της άλλης μεγάλης του αγάπης, του τραγουδιού. Και μάλλον είμαστε τυχεροί που έγινε έτσι, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η ελληνική μουσική θα είχε στερηθεί έναν από τους πιο μεγάλους της τραγουδιστές.

«Όταν ξεκίνησα το τραγούδι και ξενυχτούσα, δεν μπορούσα την επόμενη ημέρα να πάω για προπόνηση κι έτσι τα παράτησα» καταλήγει ο τραγουδιστής.

Να σημειώσουμε ότι ο Γιάννης Πουλόπουλος είχε αγωνιστεί και στον Ατρόμητο αλλά και σε κάποιες άλλες μικρές ομάδες της Πετρούπολης. Αφού πέρασαν τα χρόνια και είχε πια γίνει διάσημος τραγουδιστής, επέστρεψε στα παλιά του λημέρια, στο θρυλικό γήπεδο των παιδικών του χρόνων, του Αγίου Ιεροθέου και έδωσε συναυλία τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για την παλιά του ομάδα και την τοπική ενορία.

 

Πηγή: Παύλος Κατώνης, «Α.Ο. Αγ.Ιερόθεος- Ο Άγιος που σκορπίζει φοβέρα», 2017.