Μια χρωματιστή πρωτοβουλία στην Αγία Βαρβάρα

Της Γιούλης Ηλιοπούλου

Ακούμε «κάδος απορριμμάτων» και σκεφτόμαστε ένα γκρίζο, λερωμένο μάλλον, ογκώδες αντικείμενο που τοποθετείται στους δρόμους της πόλης και ασχημαίνει το αστικό τοπίο. Αν όμως αυτό μπορούσε να αλλάξει; Αν οι κάδοι, με τη δική μας παρέμβαση, έπαυαν να είναι μονόχρωμοι και «βαρετοί»; Αυτή ήταν η σκέψη του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, που πραγματώθηκε λίγες μέρες πριν. Οι κάδοι απορριμμάτων έγιναν καμβάς, όπου πάνω του αποτυπώθηκε η φαντασία όσων απάντησαν στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής του δήμου των δυτικών. Έτσι οι άνθρωποι του δήμου και ομάδα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αλλά και απλοί δημότες δημιούργησαν τα δικά τους ξεχωριστά έργα τέχνης με πρωτότυπα «γκράφιτι» που αποτυπώθηκαν στις γκρίζες επιφάνειες. Οι κάδοι αυτοί θα τοποθετηθούν στις γειτονιές της Αγίας Βαρβάρας, δίνοντας διαφορετικό χρώμα σ’ αυτές.

Η καθημερινότητα στα γκρίζα αστικά τοπία μπορεί με τέτοιες παρεμβάσεις να «χρωματιστεί», να διαφοροποιηθεί, να γίνει προσιτότερη στον πολίτη, πιο φιλική, πιο καλλιτεχνική. Άλλωστε η τέχνη των γκράφιτι έχει κυριαρχήσει σε πάμπολλες γυμνές επιφάνειες της πόλης, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Γιατί η καλαισθησία μπορεί να υπάρξει και στους…δρόμους, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε γωνιά.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, Νίκος Βουρλιώτης, δήλωσε με τη σειρά του σχετικά με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλιά: “Οι νέοι κάδοι στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας «ζωντανεύουν» με τις ιδέες των μαθητών του Εικαστικού Κέντρου Τεχνών, φοιτητές του ΠΑΔΑ κι απλούς μαθητές ή φίλους της τέχνης, μεταλλάσσοντας σε μικρά έργα τέχνης αντικείμενα της καθημερινής μας ζωής.  Δίνουμε νότες γεμάτες χρώμα, χαμόγελο και χαρά στον «γκρίζο» καμβά των κάδων, γιατί πιστεύουμε ότι η κάθε μέρα μας είναι ξεχωριστή και θέλουμε να την ζούμε έντονα”.