Ενας περίπατος στο Αλσος με τον Δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη

Ενας περίπατος στο Αλσος με τον Δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη

Το Άλσος Περιστερίου άνοιξε τις πύλες του το 2012 μετά από μια μακρόχρονη προσπάθεια ανάπλασής του και το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό. Μέσα σε μια πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή, αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Είναι ένα μοναδικό hot spot της πόλης μας. Γεμάτο ζωή,προσελκύει ανθρώπους απ’ όλη την Αθήνα. Σημείο συνάντησης για τη νεολαία και όχι μόνο. Με τη συστηματική φροντίδα των υπεύθυνων στο χώρο, το Άλσος έχει καταστεί ένας πολυχώρος, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και περιλαμβάνει ποικιλομορφία δραστηριοτήτων. Σίγουρα και εσύ θα το έχεις επισκεφτεί, είτε σε κάποια συναυλία το καλοκαίρι ή κάποια θεατρική παράσταση. Είτε για τρέξιμο και άθληση, ή απλά για να ξεφύγεις από τους πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας και να χαλαρώσεις κάτω από τους επιβλητικούς ευκαλύπτους.

Μια σύντομη Ιστορία
Στην ευρύτερη περιοχή από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι και το 1959, βρισκόντουσαν και λειτουργούσαν τα λεγόμενα καρβουνάδικα, τα οποία ήταν μεγάλα ορυχεία λιγνίτη και απασχολούνταν εκεί οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Μετά από πολλές ταραχές και συγκρούσεις που διεξήχθησαν με την αστυνομία, οριστικοποιείται το τέλος των λιγνιτωρυχείων στο Περιστέρι. Με Προεδρικό Διάταγμα του 1981, 120 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως κοινόχρηστο πράσινο. Από τότε, ξεκίνησε πολύκροτη προσπάθεια διάσωσης του πρασίνου, με το πανηγυρικό άνοιγμα του Άλσους Περιστερίου στις 8 Μαΐου 2012, συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων (στα 28 στρέμματα έγινε ανάπλαση της βλάστησης που υπήρχε ήδη στην περιοχή). Μέσα σε αυτήν την προσπάθεια φυτευτήκαν γύρω στα 800 δέντρα υψηλής βλάστησης και χιλιάδες αρωματικά φυτά και θάμνοι.

Με μια πρώτη ματιά
Με το που περάσεις την είσοδο του Άλσους,το μάτι σου θα πέσει πάνω στις περήφανες αιωνόβιες ελιές του οι οποίες έχουν διάρκεια ζωής πολλών εκατοντάδων χρόνων. Αμέσως μετά σίγουρα θα παρατηρήσεις το καλαίσθητο άγαλμα,που απεικονίζει την αρπαγή της Ευρώπης του γλύπτη Ι. Μπάρα. Ένα πραγματικά όμορφο κομψοτέχνημα που σε παραπέμπει στην αρχαία Ελληνική Μυθολογία. Παραπέρα βρίσκεται και το κεντρικό αμφιθέατρο, όπου και φιλοξενούνται τα περισσότερα καλλιτεχνικά δρώμενα του καλοκαιριού. Παρόλα αυτά δεν είναι το μόνο, γιατί σε κοντινή απόσταση, υπάρχει και ένα δεύτερο πιο μικρό αμφιθέατρο, στο οποίο πραγματοποιούνται παραστάσεις κουκλοθέατρου και θεάτρου σκιών.
Εδώ, μπορείς να βρεις ειδικά διαμορφωμένους δρόμους τρεξίματος που αν τους ακολουθήσεις, θα σε περάσουν απ’ όλα τα ενδιαφέροντα μέρη μέσα στο πάρκο. Θα καταλάβεις από πρώτο χέρι την ομορφιά του χώρου, περνώντας κάτω από τη σκιά των ιτιών και των ευκαλύπτων, προσπερνώντας τα διάφορα είδη φυτών που τώρα την άνοιξη έχουν ανθίσει. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το ζωηρό κελάηδισμα των πουλιών, το οποίο δίνει την ξεχωριστή πινελιά του σε όλο το σκηνικό. Εμπειρία αξέχαστη που κάθε Περιστεριώτης πρέπει να ζήσει. Παρόλα αυτά μέσα στο Άλσος λειτουργεί και γυμναστήριο ευρωπαϊκών προδιαγραφών με πολλά μηχανήματα γυμναστικής που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κάθε επισκέπτης δωρεάν.
Βέβαια και για όσους δεν είναι fun της γυμναστικής, το Άλσος προσφέρει και σε αυτούς επιλογές. Οποιοσδήποτε θέλει, μπορεί να δανειστεί ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη που λειτουργεί εκεί και να καθίσει να το απολαύσει στο πολύ όμορφο καφέ που βρίσκεται στο πάρκο ή σε ένα από τα πολλά ξέφωτα με παγκάκια τα οποία υπάρχουν.

Ένας πολύ σημαντικός χώρος είναι το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά. Εκεί οι μικροί μας φίλοι, μπορούν να κάνουν ποδήλατο με ασφάλεια και παράλληλα να μαθαίνουν τη σήμανση του ΚΟΚ. Παράλληλα μπορούν να έχουν ευχάριστες στιγμές σε μια από τις παιδικές χαρές που υπάρχουν στον χώρο. Μεγάλη καινοτομία είναι ότι στο πάρκο οι παιδικές χαρές χωρίζονται ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών.

Επισκεφτήκαμε και εμείς το Άλσος, για να το περπατήσουμε και να καταγράψουμε αυτόν τον επίγειο παράδεισο,o οποίος είναι πόλος έλξης για όλη την Αθήνα. Σε αυτήν την βόλτα μας είχαμε μαζί το καταλληλότερο άτομο, τον Δήμαρχο Ανδρέα Παχατουρίδη, ο οποίος μας ξενάγησε στους χώρους του και απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις.

Κύριε Δήμαρχε, τι μπορεί να βρει ένας επισκέπτης μέσα στο χώρο του Άλσους;
Καταρχάς αυτός είναι ένας χώρος αναπνοής, ανάσας και περιπάτου. Είναι ένα Άλσος που καθημερινά το επισκέπτονται χιλιάδες οικογένειες, διότι απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, μικρούς, μεγάλους και ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Ο καθένας βρίσκει εδώ, αυτό που ζητά πραγματικά. Εδώ μέσα μπορούν να βρουν βιβλία να διαβάσουν από την βιβλιοθήκη και να καθίσουν να τα απολαύσουν σε μια από τις δεκάδες γωνιές ανάγνωσης και φεύγοντας να τα παραδώσουν πίσω. Υπάρχουν πράσινες διαδρομές περιπάτου και τέσσερις παιδικές χαρές, μαζί με δύο υπέροχα ανοιχτά θέατρα και ένα ποδηλατοδρόμιο 25 στρεμμάτων, το οποίο είναι απόλυτα ασφαλές. Είναι σκηνικό πανέμορφο με δεκάδες αγάλματα και τέσσερα σιντριβάνια. Επιπροσθέτως από τον Μάιο μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη υπάρχουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις εντελώς δωρεάν.

 

Ποιοι ήταν οι λόγοι που ο δήμος προχώρησε στην ανάπλαση του Άλσους;
Όπως είπαμε, αυτός χώρος είναι ένας χώρος περιπάτου και ανάσας για την πόλη. Αυτό το Άλσος λειτουργεί ως μέσο ψυχοθεραπείας για τον κόσμο, ο οποίος το έχει στην εποχή μας απόλυτη ανάγκη. Οι εποχές είναι δύσκολες και για χιλιάδες συμπολίτες, η ζωή δεν φάνηκε δίκαιη μαζί τους. Πρωτίστως γι' αυτούς τους συμπολίτες, έχουμε την υποχρέωση ως Δήμος να κρατήσουμε την ψυχολογία τους στο καλύτερο επίπεδο. Για αυτό λοιπόν προχωρήσαμε στη δημιουργία και την ανάπλαση αυτού του χώρου.

 

Ποιοι ήταν οι λόγοι της επιλογής της θεματολογίας των γλυπτών μέσα στο Άλσος;
Πρωταρχικός στόχος ήταν να υπάρχει έντονα το στοιχείο της Ελλάδας. Θέλαμε αυτός ο χώρος να είναι σκηνικά όμορφος, για αυτό κοιτάξαμε να το στολίσουμε με διάφορα γλυπτά που αντανακλούν στην Ελλάδα και το αρχαίο Ελληνικό κάλος. Για παράδειγμα, το γλυπτό της αρπαγής της Ευρώπης, γίνεται πόλος έλξης για τα σχολεία της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οργανώνονται εκδρομές και έρχονται μικροί μαθητές και κάνουν μάθημα πάνω στην Ελληνική μυθολογία και Ιστορία. Το βράδυ υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, γιατί ο ειδικός φωτισμός ακουμπά και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο αυτά τα γλυπτά. Πιστεύω ότι η ομορφιά κερδίζει τα πάντα και είναι παντού και αρκεί να θέλεις να την δεις.

 

Υπάρχουν σχέδια στον δήμο για περαιτέρω ανάπτυξή του ή για καινούργιες προσθήκες;
Βεβαίως, κάθε χρόνο ανάπτυξη. Φέτος για πρώτη φορά θα λειτουργήσει μια αίθουσα τέχνης, μέσα στην οποία θα πραγματοποιούνται παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής. Είναι μια καινούργια δράση και το Άλσος θα αποκτήσει τη δική του καλλιτεχνική αίθουσα. Ακόμα επειδή μας ενδιαφέρουν πολύ τα παιδιά και οι δράσεις μας στοχεύουν σε αυτά, θα προστεθεί ένα πλανητάριο, το οποίο θα δώσει άλλη αίγλη σε αυτόν τον μοναδικό χώρο.

 

Μέσα στο Άλσος υπάρχει έντονο το στοιχείο της ελιάς, γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο δέντρο;
Η ελιά είναι ένα ελληνικότατο δέντρο. Στα προπύλαια του Άλσους βρίσκονται τρεις ελιές που είναι άνω των 800 ετών η κάθε μια. Η ελιά είναι το δέντρο που λέει «δεν θέλω να πεθάνω» και είναι γλυπτά της φύσης. Κατά το παρελθόν οι ελιές έχουν προικίσει κορίτσια και έχουν σπουδάσει παιδιά. Είναι σίγουρα το πιο σημαντικό δέντρο στην Ελλάδα και για αυτό έχει θέση μέσα στο Άλσος.

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε τους ισχυρισμούς μερίδας δημοτών ότι το Άλσος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα που ολοκληρώθηκαν στο Περιστέρι;
Στην πόλη μας έχουν γίνει κι άλλα σπουδαία και μεγάλα έργα. Τα έργα αυτά είναι και κοινωνικής υποδομής αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος. Το Περιστέρι, όπως λένε και οι ειδικοί, είναι ένας από τους δήμους με την ταχύτερη ανάπτυξη τα τελευταία δέκα χρόνια. Έχει τεράστια αθλητικά έργα υποδομής (κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα ποδοσφαίρου, κολυμβητήρια, γήπεδα τένις), καθώς επίσης και μια από τις καλύτερες προσβασιμότητες. Είναι ο μοναδικός δήμος μετά τον δήμο της Αθήνας, που εντός των ορίων της πόλης υπάρχουν τρεις σταθμοί μετρό,πράγμα το οποίο είναι σημαντική παρακαταθήκη και για τις μελλοντικές γενιές. Πρόσφατα εγκαινιάσαμε και το δεύτερο κολυμβητήριο της πόλης, ολυμπιακών προδιαγραφών. Έτσι ο δήμος μας έγινε ο μοναδικός στην Ελλάδα, που διαθέτει δυο δημοτικά κολυμβητήρια ολυμπιακών προδιαγραφών. Όλα αυτά είναι έργα που απευθύνονται στο καλύτερο Περιστέρι, το οποίο δεν είμαι εγώ αλλά η νεολαία αυτής της πόλης, η πραγματική ελπίδα της πόλης μας και της Ελλάδας.

 

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα σημεία μέσα στο Άλσος;
Οι τέσσερις παιδικές χαρές και ειδικότερα όταν είναι πλημυρισμένες από χαρούμενα παιδιά. Χαίρομαι επίσης το ποδηλατοδρόμιο, στο οποίο τα παιδιά απολαμβάνουν το ποδήλατο με ασφάλεια πράγμα που δεν μπορούν να κάνουν έξω στους δρόμους και στα στενά. Χαίρομαι επίσης να βλέπω τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που έρχονται εδώ και χρησιμοποιούν τους ειδικά διαμορφωμένους δρόμους για να περπατήσουν. Ένα ακόμα σημαντικότατο σημείο είναι η εθελοντική υπηρεσία που διαθέτει το Άλσος, που με αναπηρικά καροτσίδια παραλαμβάνει τους συμπολίτες μας με κινητικές δυσκολίες και τους κάνει βόλτα μέσα στο Άλσος. Κανένας άνθρωπος μέσα στην μοναξιά του, διότι εντέλει στη ζωή η μοναξιά μας σκοτώνει. Και το σημαντικότερο πράγμα στις μέρες μας είναι να δίνουμε την προσοχή μας, την φροντίδα μας και την αλληλεγγύη μας προς τους συνανθρώπους που η ζωή δεν φάνηκε δίκαιη μαζί τους.

 

Υπάρχουν μέτρα που έχουν παρθεί από τον Δήμο που εξασφαλίζουν τη σωστή ασφάλεια και φύλαξη του χώρου;
Το Άλσος φυλάσσεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Ανοίγει στις 6 το πρωί και κλείνει το καλοκαίρι στις 12. Είναι ένας χώρος με τη δική του υπηρεσία συνεχόμενης φύλαξης και τους κατάλληλους ανθρώπους που το κρατάνε καθαρό.

 

Ευχαριστώ πολύ κ. Παχατουρίδη