Ένας παγκόσμιος πρωταθλητής και προπονητής της εθνικής ομάδας κομμωτών από το Περιστέρι

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά κομμωτήρια, στα οποία μπαίνοντας νιώθεις ότι μπαίνεις σε αθλητικό σύλλογο και μάλιστα τιτλούχο και πρωταθλητή. Και για να εξηγήσω. Στο κομμωτήριο του Βασίλη Ζαρίφη, το πρώτο πράγμα που θα τραβήξει το μάτι σου δεν είναι βούρτσες, χτένες και λουτήρες. Είναι τα κύπελλα, τρόπαια αγώνων και δείγματα πρωτιάς, που είναι παρατεταγμένα επάνω από τους καθρέφτες στους οποίους θαυμάζουν την εικόνα τους οι τυχεροί πελάτες του. Και είναι τυχεροί γιατί μόλις δέχτηκαν την έμπνευση και την περιποίηση ενός όντως «πρωταθλητή» του χώρου του. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όταν πρωτομπήκα στο κομμωτήριο του Βασίλη, κάποια χρόνια πριν, στην οδό Δωριέων στον Άγιο Αντώνιο, ήταν ακριβώς αυτό που με εντυπωσίασε. Κύπελλα πολλών λογιών, μετάλλια και βραβεία σε κορνίζες, κοσμούσαν τους τοίχους του κομμωτηρίου του. Εκεί λοιπόν έμαθα απ’ τον ίδιο ότι ο χώρος της Κομμωτικής έχει προεκτάσεις που δεν ήξερα. Έχει αγώνες, διεθνείς διαγωνισμούς και –το πιο ενδιαφέρον- υπάρχει και Εθνική Ομάδα Κομμωτών, που μας εκπροσωπεί στα παραπάνω. Και ο Βασίλης ως προπονητής σε αυτήν είχε πολλά να μου πει ακόμα.

Ας τον γνωρίσουμε.

-         

Είσαι Περιστεριώτης γέννημα- θρέμμα; Πού γεννήθηκες; Όχι, γεννήθηκα σε ένα ορεινό χωριό στη Ζαχάρω Ηλείας, τη Μίνθη ή Μέντα. Στην Αθήνα ήρθα το 1978, ως φιλοξενούμενος στον θείο μου που έμενε στα όρια του Περιστερίου, στη Ζωοδόχο Πηγή. Αγάπησα όμως το Περιστέρι πάρα πολύ. Εδώ ήταν η βόλτα μου, τα σινεμά μου, οι παρέες μου, οι αναμνήσεις μου. Και δεν το αλλάζω για πουθενά αλλού. Και τα 3 καταστήματα που είχα ήταν εδώ, με μικρή απόκλιση το ένα από το άλλο.

 

-        Από πού πήρες τα πρώτα σου μαθήματα; Όταν απολύθηκα, πήγα σαν πελάτης στον μετέπειτα δάσκαλο και μέντορά μου, Ισίδωρο Ρούσο (Σ.Σ: Ο Περιστεριώτης που κουρεύει τον Προέδρο της Δημοκρατίας, συνέντευξη στη life Τ.2). Αυτός μου έμαθε απλόχερα τα μυστικά της δουλειάς και ήταν ο προπονητής μου για τα επόμενα χρόνια όταν στέφθηκα Πρωταθλητής Ελλάδας και κόσμου στους διαγωνισμούς που συμμετείχα. Στη συνέχεια έγινα και βοηθός του στη θέση του προπονητή της Εθνικής Ομάδας.

 Η πορεία του Βασίλη πάντως, όπως μου την εξιστόρησε, είναι εντυπωσιακή. Την περιγράφω με λίγα λόγια: Το 1987 και αφού αποφοίτησε από τον Αμάραντο, άνοιξε το πρώτο του κομμωτήριο στο Περιστέρι, απέναντι από τον παλιό Ταξιάρχη. Ένα χρόνο μετά, το 1988, ήρθε η πρώτη του συμμετοχή σε διαγωνισμό κομμωτικής, όπου και απέσπασε την 5η θέση. Το πιο σπουδαίο όμως ήταν πως η συμμετοχή αυτή σηματοδότησε την 20ετή παρουσία του σε διαγωνισμούς υψηλού επιπέδου, μία παρουσία “ντυμένη” με πολλές και σημαντικές διακρίσεις.

6 φορές μέσα στα 20 αυτά χρόνια, κατέκτησε την θέση του Πρωταθλητή Ελλάδος, δύο φορές πλασαρίστηκε στη δεύτερη και μία στην τρίτη θέση. Οι διακρίσεις όμως δεν περιορίζονται στα ελληνικά σύνορα, αφού δύο φορές ήταν ο νικητής στον Παγκύπριο Διαγωνισμό και μία φορά στον Μεσογειακό στη Λευκωσία.

Εκτός συνόρων πάλι, έχει κατακτήσει μία δεύτερη και μία τρίτη θέση στο Παρίσι, μία τέταρτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό στο Μιλάνο, πέμπτη στη Βιέννη, τέταρτη στη Φρανκφούρτη, έκτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Μόσχα και έχει έρθει τρεις φορές πρώτος στα διεθνή φεστιβάλ της Αθήνας. Και αυτά ενδεικτικά, αφού η πορεία του είναι γεμάτη ποικίλες διακρίσεις σε παγκόσμιους διαγωνισμούς.

Μην ξεχάσω να αναφέρω για τα σεμιναρίων όλων των μεγάλων εταιριών (WELLA, LOREAL, EUZENE PERMA, MEDAVITA) -στην τελευταία μάλιστα είναι και καλλιτεχνικός σύμβουλος- αλλά και τη φοίτηση του στη σχολή VIDAL SASSOΟN.

Λαμπερή όμως είναι και η πορεία του στη θέση του προπονητή, αφού από αυτήν έχει κατακτήσει την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Σικάγο το 2008. Η τελευταία διάκριση είναι τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Παρίσι, με την κατάκτηση της τρίτης θέσης παγκοσμίως. Να μην παραλείψω ότι πάρα πολλοί εκπαιδευόμενοί του έχουν κατακτήσει τίτλους και διατηρούν αντίστοιχες επιχειρήσεις.

Δεν λείπουν όμως και οι συνεργασίες με τον συναφή χώρο της μόδας αλλά και της τηλεόρασης. Ο Βασίλης έχει συνεργαστεί με τον αείμνηστο Μιχάλη Ασλάνη και την Kathy Heyndels καθώς και με μεγάλα τηλεοπτικά shows.

-         

Βασίλη, με τι δραστηριοποιείσαι τώρα; Πρώτα απ’ όλα με βρίσκει κανείς στο κομμωτήριό μου, εδώ στο Περιστέρι και επίσης είμαι Πρόεδρος προπονητών και κριτών του Ανδρικού Τμήματος του Hair Prof Club Greece, διδάσκω ως Master barber στο Misel Group, προπονώ διαγωνιζόμενους για διεθνείς διαγωνισμούς και κάνω σεμινάρια κομμωτικής σε όλη την Ελλάδα.

-         

Κάποιο χόμπι έχεις; Φυσικά, πάθος μου είναι η μουσική και για 37 χρόνια παίζω ως dj σε διαφόρους χώρους. Η μουσική μου είναι τα 70s, 80s, 90s disco και disco house. Αυτό με ξεκουράζει και με χαλαρώνει.