Διασχίζοντας την Παναγή Τσαλδάρη σε δύο ρόδες! Παρέα με τους «επίμονους ποδηλάτες»

Πρόσφατα ανέβαινα την Παναγή Τσαλδάρη και στο αντίθετο ρεύμα είδα μία ομάδα ποδηλατών με κατεύθυνση προς Αθήνα. Η πρώτη σκέψη μου ήταν «τι τρελοί που είναι», η δεύτερη «πώς να είναι άραγε σαν εμπειρία;» και η τρίτη ήταν να πάω να τους βρω και να κάνω αυτό το ρεπορτάζ.
Έτσι λοιπόν γεννήθηκαν 13 ερωτήσεις για τους «Επίμονους ποδηλάτες».

1) Είστε πολλοί;
Είμαστε γύρω στους 30 ποδηλάτες μέσο όρο. Τέλος Ιανουαρίου στην κοπή της πίτας ήμασταν 45, όμως τον περισσότερο κόσμο έχουμε μαζέψει το καλοκαίρι, περίπου 50 ποδηλάτες. Ο αριθμός των μελών μας εξαρτάται από τον καιρό, τους αγώνες, τις αργίες, τις διακοπές κτλ.
2) Είστε όλοι Περιστεριώτες;
Οι περισσότεροι είμαστε από το Περιστέρι και τις γύρω περιοχές. Υπάρχουν όμως ποδηλάτες που έρχονται από Παλαιό Φάληρο, Λυκόβρυση, Αμπελόκηπους, αλλά και από πιο κοντά όπως από Αγίους Αναργύρους, Καματερό .
3) Γιατί ποδήλατο και δεν παίρνετε τα αυτοκίνητά σας;
Μερικοί δεν έχουμε καν αμάξι. Άλλοι οδηγούν όλη μέρα και θέλουν να χαλαρώσουν και να κάνουν μια καλή άσκηση. Επιπλέον, υπάρχουν περάσματα στη διαδρομή, απ’ τα οποία δεν είναι δυνατή η πρόσβαση για τα αυτοκίνητα.
4) Είστε παντός καιρού;
Ναι. Δεν έχουμε ακυρώσει ποτέ καμία βόλτα λόγω βροχής, κρύου ή αέρα.
5) Πού συναντιέστε για να ξεκινήσετε;
Το σημείο συνάντησης είναι το Εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου, στην οδό Αναπαύσεως, 300 μέτρα από τη στάση μετρό Ανθούπολη. Κάθε Τετάρτη αναχωρούμε στις 8:30 μ.μ. αν και μερικές φορές διοργανώνουμε και άλλη μέρα ποδηλατοβόλτα.
6) Ποια είναι η διαδρομή σας και πού καταλήγετε;
Κάθε φορά κάνουμε διαφορετικές διαδρομές και επιλέγουμε διαφορετικούς προορισμούς. Έχουμε πάει σε 40 διαφορετικούς περίπου προορισμούς και έχουμε ακόμα μέρη να εξερευνήσουμε, σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από το Περιστέρι. Έχουμε φτάσει μέχρι τον Άλιμο, το ΟΑΚΑ και τη Μεταμόρφωση. Βέβαια οι αγαπημένοι μας προορισμοί είναι το Μοναστηράκι, η Μαρίνα Φλοίσβου, ο Πειραιάς και η Νέα Σμύρνη.
7) Στη βόλτα έρχονται όλες οι ηλικίες;
Στην ποδηλατοβόλτα έρχονται ποδηλάτες από 19 χρονών μέχρι και 70.
8) Σας προσέχουν οι Αθηναίοι οδηγοί;
Ναι, οι οδηγοί μας προσέχουν και συνήθως είναι υπομονετικοί. Πολύ σπάνια βέβαια υπάρχουν μερικοί που οδηγούν επικίνδυνα, κορνάρουν και βρίζουν.
9) Πέστε μου κάποιο «τρελό» συμβάν;
Επειδή κάποιες απ’ τις διαδρομές που επιλέγουμε, δεν είναι προσβάσιμες απ’ το αυτοκίνητο, πολλοί απ’ τους συμμετέχοντες δεν μπορούν να προσανατολιστούν και νιώθουν έκπληξη απ’ τα «κρυφά» δρομάκια της Αθήνας. Μας ρωτάνε με απορία: Από πού μας πήγατε, πώς μας φέρατε, ούτε που καταλάβαμε.
Ένα άλλο συμβάν είναι που μας έπιασε λάστιχο και αφού καταφέραμε μετά από ώρα να το φουσκώσουμε, διαπιστώσαμε ότι δίπλα μας υπήρχε ένα βενζινάδικο. Γελούσαμε σε όλη τη διαδρομή γι’ αυτό το συμβάν.
10) Πόση ώρα διαρκεί η διαδρομή ale retour;
Η διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά περίπου, μαζί με τη στάση για ξεκούραση.
11) Για να έρθω μαζί σας, τι πρέπει να έχω;
Ένα λειτουργικό ποδήλατο, φώτα μπρος πίσω, κράνος, σαμπρέλα (αχρείαστη ας είναι) νερό και κάτι φαγώσιμο.
12) Χρησιμοποιείτε το ποδήλατο και στην υπόλοιπη ζωή σας ή μόνο γι΄ αυτές τις βόλτες;
Υπάρχουν ποδηλάτες που το χρησιμοποιούν παντού (για να πάνε στη δουλειά, για καφέ, για ψώνια, μπάνιο στη θάλασσα, γυμναστήριο) αλλά οι περισσότεροι κυρίως για τις ποδηλατοβόλτες.
13) Γιατί «επίμονοι ποδηλάτες»;
Γιατί υπήρχαν ομάδες που ακύρωναν συνέχεια τις βόλτες λόγω καιρού, ενώ εμείς επιμέναμε να κάνουμε πετάλι σε οποιεσδήποτε συνθήκες, με βροχή, κρύο κλπ. Επιπλέον, οι περισσότεροι πηγαίνουμε σε βόλτες 4 φορές περίπου την εβδομάδα. Μερικοί μάλιστα κάνουμε ποδηλατοβόλτα κάθε μέρα. Υπάρχουν ποδηλάτες που δεν αποχωρίζονται ποτέ το ποδήλατό τους.

Θα τους βρείτε: fb Επίμονοι Ποδηλάτες
στο blog τους: epimonoipodilates.blogspot.gr
και για επικοινωνία το mail: epimonoipodilates@gmail.com